Skip to content
Menu

FEINA FETA /
BALANÇ D’UN MANDAT

Malgrat ser a l’oposició, aquests darrers 4 anys hem fet molta feina i hem aconseguit influir i condicionar en les polítiques que són més a prop de les persones. Aquest és un petit recull d’algunes d’aquestes polítiques:

Illa cultural al Club
La creació d’una illa cultural era un dels punts clau del nostre programa del 2019, amb les dues escoles municipals, la de música i la d’art plàstiques, el museu de la torneria i un nou ateneu sota un mateix sostre. I s’ha aconseguit tirar endavant el projecte, amb canvis i variants, però amb el mateix esperit. En un espai on l’actual equip de govern, d’ERC, només projectava una escola de música ara s’estan començant les obres d’un espai a la plaça Vella que serà molt més: a més de les dues escoles municipals i la biblioteca, hi haurà espais polivalents oberts a múltiples aplicacions, entitats i persones. També s’ha aconseguit que es comenci a parlar d’una sala d’exposicions als baixos de l’edifici on hi havia hagut serveis socials i cultura, al carrer Sant Feliu/carrer Rocaprevera, com un annex a l’edifici al club.
Escola de carrossaires
L’escola de carrossaires és una altra de les propostes del nostre programa del 2019 que està començant a ser una realitat. Era una condició indispensable quan vam pactar la compra de la nau de carrossaires i avui s’està treballant de manera activa per definir quines formes educatives se’n poden derivar per fer més gran el món del Carnaval, fent de la part constructiva i creativa realment un valor afegit pel municipi i per tot el territori.
Polítiques d’igualtat i espai feminista
Hem aconseguit augmentar fins a 45.000 euros el pressupost en polítiques d’igualtat, des dels 7.500 pressupostats l’any 2019. A més s’ha aconseguit consolidar la figura de la tècnica de polítiques d’igualtat i seguir avançant en els passos per definir l’espai feminista: un espai que creiem que ha d’esdevenir un nucli de referència al municipi.
Escola de música
Hem aconseguit que l’escola de música sigui transversal, oberta i no elitista. Ho hem fet amb el consens de gairebé tots els grups. A més, hem empès per fer que la gestió sigui directa: això vol dir els seus treballadors seran treballadors de l’ajuntament i que el projecte educatiu no estarà en dubte cada cop que s’acabi una licitació. A més, el fet que sigui de gestió directa ha permès aplicar-hi la tarifació social per fer-la més accessible a totes les persones i famílies interessades.
Beques al casal d'estiu
En un any tan dur com el 2020, pel coronavirus, vam treballar per fer que les beques del casal d’estiu organitzat per l’ajuntament poguessin arribar a cobrir el 100% del cost, per permetre que molts infants i joves que patien els efectes de la pandèmia d’una manera molt dura poguessin trobar un espai de cura.
Projecte radar

Una de les nostres propostes al programa del 2019 per millorar la qualitat de vida de les persones grans i evitar l’aïllament i l’exclusió social era el Projecte RADARS, amb l’objectiu de crear una xarxa veïnal i implantar sistemes per detectar quan alguna persona gran pateix alguna problemàtica i poder actuar amb celeritat.

I a finals del 2020 es va presentar el Projecte FARS, un projecte que des de la regidoria de Benestar Social es va encarregar a l’entitat del tercer sector Càritas Torelló: el nom era diferent, però l’essència era la mateixa. El 2021 es va comptar amb 21 fars, que van fer 16 deteccions de persones en soledat, i des de Càrites es va fer l’acompanyament a 7. El 2022 es van fer 9 deteccions de persones en soledat i es van fer tres acompanyaments. És un projecte viu i en el qual volem seguir treballant per estendre’l, implicant a més persones i també aplicant mitjans tecnològics per facilitar la detecció.

Prescripció social
Ens hem reunit amb les regidories de Benestar Social i Salut Pública per implementar al municipi la prescripció social: un mecanisme a través del qual un professional de la salut i un pacient identifiquen junts activitats de la comunitat per millorar la seva salut i el seu benestar, per oferir alternatives a la medicalització dels malestars emocionals de la vida quotidiana a persones que perceben una manca de participació social o un sentiment de solitud o que estan en risc d’aïllament social.
Cooperació
Hem aconseguit que augmenti fins al 0,5% la partida del pressupost municipal destinada a projectes de cooperació internacional, amb la voluntat d’arribar fins al 0,7% en els propers anys. Suposa un increment respecte a la xifra que es destina anualment al Fons Català de Cooperació. Torelló n’és soci des de l’any 1995 i des de llavors cada any ha destinat diners a projectes de cooperació, excepte de 2011 a 2015 (CiU i ERC) i de 2015 a 2019 (CiU i Fem).
Hem aconseguit incrementar fins a 120.000 euros la partida per disposar de més arbres i més tendals amb l’objectiu de crear ombres a places i espais públics, anant més enllà del pla que estableix el municipal d’arbrat. Així es començarà a fer front a una nova problemàtica: ens cal verd per minimitzar els efectes de la pujada de les altes temperatures, encara més altes als espais on només hi ha asfalt.